Varicose urat tina esophagus

Endoscopy diagnostik pikeun urat varicose esophageal

Varicose urat esophagus mangrupakeun patologi serius provoked ku kasakit ati, jantung, organ pencernaan, sarta loba kirang sering tina tembok vena. Éta langkung sering dititénan dina bagian handap sareng elehna urat burih di lalaki saatos 50 taun.

Perdarahan masif tiasa teu kaduga sareng hiji-hijina tanda. Diagnosis timely perlu nyandak ukuran preventif. Pikeun ngaleungitkeun urat varicose esophageal, pendekatan bedah khusus parantos dikembangkeun dina bedah vaskular.

Dina Klasifikasi Internasional, panyakit ieu diitung dina sababaraha kode:

  • I85. 9 - tanpa perdarahan;
  • I85. 0 - kalayan perdarahan;
  • I98. 2 - ngalawan latar tukang patologi anu sanés.

Kumaha aliran getih ngaliwatan urat esophagus?

Esophagus disambungkeun ku suplai getih ka loba organ dada jeung rongga beuteung. Cabang arteri ka dinya angkat ti aorta thoracic. Aparat véna henteu dikembangkeun sacara rata. Getih ngalir ngaliwatan urat tina esophagus kana pembuluh tina unpaired sarta semi-unpaired urat, lajeng ngaliwatan anastomosis ngaliwatan urat diafragma kana véna cava inferior, sarta ngaliwatan jaringan vena burih kana véna portal. ati.

Ti bagian luhur esophagus, aliran kaluar vena asup kana pembuluh vena cava punjul. Susunan anatomis jeung sambungan ngabentuk aparat véna tina esophagus, salaku perantara antara tilu sistem outflow: véna portal, inferior jeung véna cava unggul.

Fitur ieu provokes lumangsungna compensatory varicose urat dina tingkat esophagus alatan bubuka tambahan kapal (collaterals) dina kasakit limpa, peujit, dipirig ku sumbatan urat sorangan.

Alesan pikeun ékspansi

Varicose urat tina esophagus disadiakeun ku dua mékanisme. Aya kasusah dina outflow alatan halangan mékanis dina bagian dasar tina sistem véna (darah tinggi, thrombosis, phlebitis), atawa leungitna nada dinding vena alatan gangguan sintésis serat kolagén (varicose urat SMV).

Anu ngabalukarkeun stagnasi dina bagian luhur sering goiter ganas. Dina bagian handap esophagus, aliran getih vena ditunda alatan:

  • hipertensi portal disababkeun ku Sirosis ati;
  • trombosis tina véna portal.

Anu jadi sabab langka urat varicose esophageal (EVV) nyaéta tumor vaskular (angioma) sareng parobahan vena dina sindrom Rendu-Osler.

Sirosis ati nyaéta kasakit kronis jangka panjang nu complicates hépatitis (di tempat munggaran - viral hépatitis B), kasakit alkohol jeung degeneration lemak. Parobihan patologis dinyatakeun dina palanggaran struktur lobulus hépatik sareng rohangan sakurilingna.

Aya proliferasi jaringan padet (konéktif), ngagantian sél anu fungsina ku tubercles kalayan formasi gagal ati. Dina kaayaan ieu, pembuluh arteri sareng vena dikomprés. Panurunan dina suplai oksigén nyababkeun kaayaan, nyababkeun iskemia organ.

Sirosis ati tiasa nyababkeun:

  • landong;
  • gagalna jantung congestive kalawan defects, komplikasi tina infarction éksténsif, dystrophy myocardial, cardiopathy;
  • kasakit turunan kalayan parobahan métabolik (galaktosemia, distrofi hepatocerebral, hemochromatosis);
  • hépatitis fétal dina orok anu nembe lahir lumangsung nalika indungna ngagaduhan inféksi (rubella, herpes, cytomegalovirus), nalika patogén dikirimkeun ka fétus ngalangkungan halangan plaséntal.

Varicose urat tina esophagus alatan bubuka collaterals bisa ngangsonan tumor peujit jeung ati, peritonitis, sagala enlargement tina limpa, titik limfa.

Sindrom Bunty - palanggaran sirkulasi dina urat limpa (splenohepatomegali) lumangsung dina awéwé ngora ngalawan latar tukang anémia, thrombocytopenia sareng leukopenia, kamacetan dina ati kalayan hipertensi portal sareng Sirosis. Éta disababkeun ku kasakit tepa (brucellosis, malaria, sipilis, leishmaniasis).

Sindrom Randu-Osler (telangiectasia turunan), sajaba lesi kulit sareng mémbran mukosa, nyababkeun sababaraha parobahan angiomatous dina organ internal kalayan kacenderungan perdarahan. Lokalisasi dina esophagus nyiptakeun kaayaan pikeun perluasan urat. Pikeun nyegah perdarahan tina jaringan véna esophagus anu diperluas, perlu pikeun ngubaran anu ngabalukarkeun panyakit.

Klasifikasi ayeuna

Aya sababaraha klasifikasi panyakit anu diusulkeun. Tanda dideteksi ku pamariksaan esophagogastroscopic. Nu paling ditarima nyaéta division esophageal varicose urat nurutkeun darajat parobahan dina urat.

  • 1 derajat - diaméter maksimum kapal 5 mm, aranjeunna elongated, localized di bagian handap esophagus nu;
  • Kelas 2 - tortuosity urat ditangtukeun, diaméterna ningkat kana 1 cm, aranjeunna ngahontal katilu tengah organ;
  • Kelas 3 - ngagambar perhatian kana thinning jeung tegangan tina dinding pembuluh darah vena, diaméterna leuwih 10 mm, maranéhna balik sisi ku samping, dina beungeut cai aya ciri spidol beureum tina kapilér pangleutikna.

Numutkeun klasifikasi anu sanés (Vitenas sareng Tamulevichiute), disarankeun pikeun tumut kana 4 tahapan panyakit:

  • 1 - diaméter urat nyaéta 2-3 mm, aranjeunna bluish dina warna, lempeng dina bentuk;
  • 2 - urat jadi tortuous, knotty, ngaronjat diaméterna leuwih 3 mm;
  • 3 - titik varicose jelas dibédakeun, tortuosity signifikan, protrusion muncul dina lumen esophagus nu;
  • 4 - titik-titik tumbuh ka bentuk sapertos anggur, sacara signifikan ngahususkeun lumen esophagus, jaringan ipis kapilér leutik katingali dina permukaan luar.

Sajaba ti éta, diagnosis nyokot kana akun:

  • bentuk bawaan lumangsung ngalawan latar tukang pathologies asal kanyahoan;
  • kaala - disababkeun ku sagala rupa panyakit.

Kumaha urat varicose esophageal manifest?

Gejala panyakit gumantung kana Patologi nu disababkeun esophageal urat varicose. Periode awal lumangsung tanpa manifestasi klinis, pasien henteu sadar kana perkembangan patologi. Tapi kasus kursus progresif sareng perdarahan ngadadak teu jarang.

Deterioration tina kaayaan lumangsung dina 4-5 poé. Pasén ngarasa heaviness tumuwuh balik sternum, komprési. Tanda ieu dianggap harbinger tina perdarahan masif sarta merlukeun ukuran urgent, saprak observasi ahli bedah ngahubungkeun eta kalawan hasil fatal.

Sadaya gejala varicose urat ditangtukeun ku manifestasi kaancam leungitna getih. Dina kursus kronis kalayan jumlah leutik getih anu dialokasikeun, awak laun-laun lemah. Anemia hipokromik berkembang. Pasién bulak, kaleungitan beurat, gerak kalayan kasusah, anjeunna hariwang ngeunaan sesak napas. Sakapeung aya tai hideung cair.

Harbingers perdarahan sareng tanda awal urat varicose tiasa:

  • nyeri samar dina dada;
  • heartburn parna;
  • belching sanggeus dahar;
  • kasusah ngelek kadaharan garing.

Heartburn sareng belching dijelaskeun ku disfungsi sphincter esophageal, ngabalikeun (réfluks) réfluks tina lambung. Sababaraha penderita ngarasa "gelitik dina tikoro", kesang, rasa asin dina sungut saméméh awal perdarahan.

Kalayan perdarahan akut muncul:

  • ngaronjatkeun pallor kulit;
  • utah getih ("ampas kopi");
  • pusing konstan;
  • tarry stool cair;
  • darkening dina panon;
  • kalemahan parah.

Perdarahan diprovokasi ku angkat beurat, pagawéan fisik, suhu awak luhur, nyandak antikoagulan, sareng prosedur fibrogastroscopy. Tapi kadang eta lumangsung spontaneously ngalawan latar tukang kaséhatan umum. Perlu ngabédakeun perdarahan tina tumor busuk tina esophagus sareng burih, pengecambahan tumor kana wadah ageung sareng narabasna, tatu kana pembuluh ku awak asing.

Diagnostik

Diagnosis bisa disangka, tapi teu bisa dikonfirmasi tanpa esophagogastroduodenoscopy. Ieu praktis hiji-hijina cara pikeun nyieun sambungan antara perdarahan jeung esophageal varicose urat, mindeng dina waktu nu sarua, gastric varicose urat nu dideteksi.

X-ray bisa nembongkeun peradangan, tumor, kontraksi spastic kalawan patency impaired dina esophagus.

Prosedur ngidinan Anjeun pikeun nangtukeun darajat deformasi urat, panggung kasakit, visually nangtukeun kaayaan tembok vascular, sarta ngaduga beubeulahan. Ieu ampir teu mungkin keur ngalaksanakeun panalungtikan salila perdarahan.

Dina cara anu direncanakeun, radiografi kontras esophagus ditunjuk; sateuacan gambar, pasien dibéré campuran barium pikeun nginum. Numutkeun séri radiographs, gerakan kontras sareng panyebaranna dina lumen esophagus dipantau.

Métode laboratorium:

  • perlu pikeun ngadegkeun ayana anemia ku eusi éritrosit, platélét, indéks warna;
  • dina perdarahan akut, hematokrit diitung;
  • pastikeun pikeun ngalakukeun analisa indikator koagulasi;
  • Nangtukeun fungsi ati ku tés énzim, tingkat protéin, glukosa, bilirubin, panyimpangan hasil ngamungkinkeun pikeun curiga pangaruh patologi hépatik dina parobahan dina sistem véna esophagus;
  • Upami aya tanda-tanda perdarahan, jinis getih sareng faktor Rh ditangtukeun upami perlu transfusi getih.

Malah ékskrési minimal getih dina tai dikonfirmasi ku réaksi Gregersen kana getih gaib.

Kumaha carana ngubaran kasakit urat esophageal?

Perlakuan varicose urat tina esophagus béda dina rencanana pilihan jeung skéma, gumantung kana lumangsungna hiji masalah darurat, perdarahan-ngancam kahirupan.

Dina henteuna perdarahan masif, sabar perlu terapi pikeun kasakit kaayaan, ngaronjat administrasi agén hemostatic. Pasién kedah dirawat di rumah sakit di jabatan khusus. Mode - ranjang, tungtung sirah ranjang diangkat.

syarat dietary

Nutrisi terapi nyadiakeun keur henteuna pangan irritating (rempah-rempah lada, goreng jeung produk daging smoked, sayuran kasar, sakabeh bungbuahan, crusts roti, tulang, cai soda). Alkohol sareng coklat dilarang pisan.

Diét diwangun tina katuangan anu cukup tinggi kalori, tapi cair, tiis. Disarankeun kaldu rada haneut, bubur cair pindang, mie susu, kéju pondok, jelly buah amis, tèh tiis, bubur roti bodas, daging dina bentuk daging pindang pindang.

Kalayan urat varicose tina esophagus, leuwih sering dipake tinimbang katuangan pindang

Pangobatan pangobatan

Dina raraga ngurangan aktivitas parobahan cirrhotic dina ati, regimen perlakuan ngawengku:

  • obat antiviral (kalayan hépatitis sluggish);
  • hormon stéroid;
  • antibiotik pikeun inféksi baktéri;
  • diuretik pikeun ngirangan tekanan dina sistem véna cava inferior;
  • glikosida jantung, upami Sirosis disababkeun ku dekompensasi miokard;
  • hepatoprotectors;
  • olahan vitamin dina dosis tinggi mulangkeun sagala jinis métabolisme.

Vitamin K, C, D, E anu tina pentingna hususna dina pengobatan urat varicose A sintétik cai-leyur analog vitamin K dikaluarkeun intramuscularly atanapi intravenously. Upami anémia sareng gangguan pembekuan dideteksi dina pasien, maka transfusi plasma beku seger seger (1-2 dosis), éritrosit atanapi massa trombosit ditunjuk.

Pikeun ngeureunkeun perdarahan, administrasi intravena tina octapeptide anu meniru somatostatin alami sacara umum dilaksanakeun. Ubar kasebut tiasa ngirangan sékrési hormon kana getih anu ngalegaan pembuluh darah. Solusi kalsium klorida dikaluarkeun sacara intravena.

Perawatan kudu dilaksanakeun kalayan obat anu ningkatkeun tekanan darah, aranjeunna ningkatkeun perdarahan.

Upami perdarahan terus-terusan, ieu dianggo: ngumbah esophagus ku cai panas (40-45 derajat) ngalangkungan panyilidikan, masang panyilidikan balon karét - aya produk corrugated standar (obturator probes) pikeun mencét wadah perdarahan dina esophagus sareng di maag burih.

Balon dilatation of esophagus dipaké duanana pikeun ngeureunkeun perdarahan dina urat varicose esophageal, sarta dina pengobatan wewengkon narrowed.

Kumaha bedah mantuan?

Kursus klinis anu henteu nguntungkeun mangrupikeun indikasi pikeun ligasi endoskopik. Téhnik diwangun ku stitching urat tina esophagus ngagunakeun hiji endoskop. Ahli bedah nganggap éta langkung efektif tibatan agén sclerosing (sclerotherapy) anu disuntikkeun kana urat, anu peryogi pangulangan sahenteuna opat kali sataun.

Perlakuan esophageal varicose urat jeung perdarahan nu teu acan ngaleungitkeun ku métode terapi merlukeun bedah darurat. Tujuan bedah nyaéta pikeun ngurangan tekanan dina véna portal ku nyieun shunt jeung dumping kana véna cava inferior.

Nyiptakeun anastomosis jieunan (pamasangan stent logam) antara portal sareng urat hépatik disebut transjugular intrahépatic portosystemic shunting. Operasi téhnisna hésé. Ahli yakin yén éta bisa hasil dipigawé dina 95% kasus.

Dipirig teu ukur ku kasusah teknis, tapi ogé ku kanceuh awal perdarahan, peradangan. Dina 1/3 pasien, pamasangan ulang diperyogikeun, sabab stent gancang thromboses, ngahalangan lumen. Dina sabulan, nepi ka 13% pasien maot. Hal ieu ngajadikeun operasi hiji ukuran darurat pilihan.

Métode séjén pikeun ningkatkeun aliran getih porto-caval nyaéta nyiptakeun anastomosis antara urat splenic sareng ginjal kénca. Téhnik operasi pajeulit sareng picilakaeun pikeun pasien, dibarengan ku mortalitas anu luhur. Operasi devascularization diwangun ku excision jeung ngaleupaskeun urat kapangaruhan jeung ngagantian maranéhanana jeung prostheses.

Naha mungkin pikeun ngubaran sareng pangobatan rahayat?

Pamakéan ubar rahayat dina ayana perdarahan henteu ngayakinkeun. Tapi anjeun bisa make eta dina pengobatan ngabalukarkeun utama varicose urat - karuksakan ati. Pikeun ieu, asupan decoctions jangka panjang cocog:

  • ti susu thistle;
  • akar chicory;
  • stigmas jagong;
  • Sophora Jepang;
  • oats;
  • buah rowan;
  • acuk liar.

Prognosis panyakit

Dina tahap awal esophageal varicose urat jeung perlakuan konstan, kaayaan fungsi cukup ati, adherence kana saran dina regimen jeung diet, kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun ngeureunkeun perdarahan di 80% pasien. Dina 2/3 pasien saatos perdarahan sakali deui dina 1-2 taun. Aranjeunna terus-terusan dina resiko tinggi. Kasalametan jalma anu sirosis parah rendah.

Varicose urat esophagus nujul kana kasakit-komplikasi. Ieu sorangan geus tanda karuksakan parna pikeun awak. Rojongan ngan ukur tiasa disayogikeun ku deteksi tepat waktu nganggo metode endoskopi sareng observasi pasien.